WPML og licensnøgler

Det er altid en god ide at gå forsigtigt frem med opdateringer når man bruger WPML til flersprogede WordPress websites. Vi oplever ofte problemer af den ene eller den anden art efter en opdatering, små og store ting der ikke virker helt som de skal. Som regel bliver problemet så rettet i den næste version af WPML.  Jeg ved ikke om vi bare har været uheldige, eller om ICanLocalize (firmaet bag) har et mere generelt problem med udviklingsprocessen og/eller med deres QA.

I den seneste opdatering har WPML indbygget et værktøj der gør det muligt at installere opdateringer direkte fra WordPress-kontrolpanelet i stedet for at uploade dem manuelt eller bruge et  installer-plugin udviklet af en tredje part (WPML distribueres ikke via wordpress.org, så WordPress' indbyggede opdateringsfunktioner  virker ikke).  I den forbindelse skal man registrere sit website på WPMLs hjemmeside, hvorefter man får en registringskode som skal indsættes via WordPress' kontrolpanel. Indtil man har gjort dette er der nogle meget tydelige markeringer på pluginsiden i kontrolpanelet der gør opmærksom på at WPML ikke er registreret.

WPML distribueres med en GNUv3 licens hvilket indebærer at softwaren frit kan distribueres og/eller modificeres. WPML kræver betaling for support og opdateringer, men reelt har man lov til at benytte softwaren uden at betale en krone til ICanLocalize. Det er bestemt ikke noget firmaet gør opmærksom på, og de advarsler man får hvis man benytter den seneste version af WPML uden at registrere det kunne godt give det indtryk at man gør noget man ikke må. Men det er altså ikke tilfældet.

Vi har valgt at betale til WPML. Det er der flere grunde til at vi gør - især fordi vi gerne vil kunne downloade nye versioner fra et sted som vi kan stole på ikke distribuerer malware og fordi vi gerne vil kunne benytte WPMLs support. Så det med registreringen burde egentlig ikke være noget problem for os - bortset fra at det ikke virkede på det første website hvor vi installerede opdateringen. (Et testsite, vi HAR lært lektien hvad angår WPML opdateringer).

Vi var igennem flere registreringsforsøg, hver gang med det samme resultat: Registreringskoden blev genereret på WPMLs website og indsat i WordPress som accepterede den, men derefter blev WPML ved med at insistere på at softwaren ikke var registreret. Vi kunne se på WPMLs supportforum at der var mange med tilsvarende problemer, men da en del af kommunikationen mellem brugeren og support er skjult for andre er det ofte lidt svært at se om der er tale om præcis det samme problem eller ej.

Vi oprettede en supportticket, og efter lidt indledende frem og tilbage med level-1 support blev problemet sendt videre til udviklerne.  (Her er et gratis protip: Hvis det er nødvendigt at lave et screencast for at forklare hvordan man udfører en banal operation som at generere en licensnøgle og indsætte den i WordPress bør man nok få nogen med forstand på usability til at kigge nærmere på implementeringen). Der gik ikke mange timer fra problemet var eskaleret til vi havde et patchet plugin i vores indbakke, så vi gætter på at mange af dem der oplever problemet gør det af samme underliggende årsag.

Umiddelbart ser det ud som om problemet optræder på WordPress installationer hvor wp-options tabellen bruger latin-1 tegnsættet i stedet for utf8. Vores testsite er af lidt ældre dato og vi kan ikke helt huske dets historik længere, men det er meget sandsynligt at det på et tidspunkt har været omkring en server der havde latin-1 som default tegnsæt. Så det hurtige gæt er at WPML udviklerne blot har antaget at tegnsættet er utf8 uden at tjekke først. Vi går ud fra at den patchede version af plugin'et som vi har fået pr. email er en alfa- eller betaversion af en kommende opdatering.

WPML fortsætter med at fungere korrekt selvom registreringen ikke fungerer, så i mange tilfælde er problemet til at leve med. Vi bruger imidlertid WPML når vi leverer flersprogede WordPress websites til vores kunder, og vi kan selvfølgelig ikke leve med at kundens kontrolpanel pludselig bliver fyldt med advarsler, som brugerne skal læse og forholde sig til (og hvis man ikke tænker over hvad der står, så kunne man godt få det indtryk at vi har anvendt software som vi ikke har lov til at bruge). Der er en "dismiss" knap på den advarsel som står øverst i kontrolpanelet, men den gentages ud for hvert WPML plugin man anvender, og disse advarsler kan ikke fjernes.

Der er ikke noget forkert i at kræve betaling for distribution og support, men når man bruger formuleringer og visuelle elementer der kunne give indtryk af at man skal betale for at bruge software med en GNU licens, så begynder det at minde om et dark pattern. Aldrig et godt tegn når et firma forfalder til den slags tricks - og slet ikke når registreringsfunktionen ikke er testet ordentligt inden release.