Macbook Pro, ekstern skærm og High Sierra

Medio april fik jeg en ny 15" MacBook Pro, den nye udgave med touch bar der kun har Thunderbolt 3 porte. Det var fra starten en blandet fornøjelse - det er en hurtig maskine af en bærbar at være, og skærm og lyd er rigtig god, men tastaturet er ringe - det klaprer højlydt når man skriver, og i løbet af de første uger opstod der problemer med flere af tasterne, som enten skrev det samme tegn to gange pr. tryk eller også kun reagerede af og til.

Problemet med tastaturet var til at leve med i en periode, da jeg alligevel bruger eksternt skærm og tastatur det meste af tiden. Desværre var det også svært at få min nyanskaffelse til at virke pålideligt med andre skærme end den indbyggede.

Ingen af mine skærme har Thunderbolt 3 porte - og det er vist stadig de færreste skærme der har den mulighed - så jeg investerede i en multiport adapter fra Apple og et par HDMI-kabler fra den dyre ende af prisskalaen, i alt omkring kr. 1.000 oveni anskaffelsesprisen på godt kr. 30.000. Det ser ikke specielt elegant ud, men hvad værre var så virkede det også kun af og til. Nogle dage var det bare et spørgsmål om at sætte HDMI-stikket i adapteren (jeg bruger kun én ekstern skærm ad gangen, men på to forskellige lokationer), andre gange kunne jeg få signal på skærmen ved at trække HDMI-kablet ud og sætte det ind igen, og evt. gentage et par gange indtil det virkede. Og så var der de dage hvor jeg måtte skille alle stikkene ad, genstarte computere, og så sætte det hele sammen igen - i værste fald flere gange.

Hvis det så bare var én gang om dagen, men nej - nogle dage forsvandt signalet til skærmen uden varsel, midt i en linje kode, og så var det forfra. Og hvis jeg var væk fra computeren længe nok til at den gik i standby, så var det kun en hård genstart via power-knappen der kunne få liv i maskinen igen. En reinstallation af macOS gjorde ingen forskel -
jeg spurgte hos Humac hvad jeg ellers kunne gøre, men de kunne kun sige at jeg ikke skulle have købt den nye MacBook Pro hvis jeg skulle bruge den med en ekstern skærm. Alt i alt en meget sur smiley til Apple.

Den gode nyhed er at problemet ser ud til at være væk efter at jeg har geninstalleret macOS endnu engang, denne gang med den nye version 10.13 (High Sierra). Maskinen går ikke længere i baglås hvis den går i standby med den eksterne skærm tilsluttet, og den forbinder til skærmen i første forsøg de fleste gange. Hvis den bliver vækket fra standby skal jeg trække HDMI-stikket ud og sætte det ind igen, men det er til at leve med. Ellers er det som regel bare et spørsmål om at tænde skærm og computer, og så kører alting som det skal, hele dagen.

Tastaturet blev skiftet på garantien, og forhåbentlig har Apple ændret i fremstillingsprocessen så det nye ikke får samme problem når et har været brugt et stykke tid. Og med det nye macOS virker maskinen helt fornuftigt - sådan som den burde have virket da jeg købte den for et halvt år siden.