Ghost

Vi har valgt at flytte vores blog fra WordPress til Ghost. Hvorfor? Det er enkelt, det er hurtigt og Ghost bruger Markdown.

Enkelt

Ghost er beregnet til at blogge, intet andet. Glem alt om widgets, theme options, plugins - her handler det om indholdet, primært tekst.

Ved at fokusere på én opgave bliver Ghost et super effektivt værktøj. Som folkene bag Ghost selv siger det: "Just a blogging platform".

Hurtigt

Ghost-sider opbygges dynamisk inden de sendes til browseren, ligesom det er tilfældet i WordPress. Server-koden er effektiv og hurtig, og Ghost er let at cache hvis man får brug for endnu bedre performance end standard-opsætningen giver.

Markdown

Ghost bruger Markdown, så det er nemt at skrive - og med den todelte skærm ser man straks hvordan resultatet bliver.

Man lærer hurtigt de mest brugte genveje, f.eks.

  • *kursiv* for kursiv
  • **fed skrift** for at lave fed skrift
  • ~~gennemstregning~~ for gennemstregning
  • #, ##, ### til forskellige niveauer af overskrifter
  • * i starten af en linje til lister

Der er en fin hjælpefunktion direkte i editoren, og der er tastatur-kombinationer der kan bruges til at indsætte billeder og links i teksten (eller man kan skrive links på formen [title](http://) hvilket er endnu hurtigere når man har prøvet det et par gange).

Tema

Standard-temaet hedder Casper, ligesom det venlige spøgelse, men der findes efterhånden mange andre temaer at vælge imellem på Ghost Marketplace.

Man kan hurtigt komme igang med en blog på ghost.org hvor man får et domæne som f.eks. risager.ghost.io, eller man kan downloade Ghost og selv gå igang med at bygge et tema hvis man har mod på at lære JavaScript og Handlebars.

OK, man kan også købe sig til hjælp fra os :)

Om jeg savner Wordpress?

Ikke til blogging, nej. Det er ikke sjovt at komme tilbage til WPs editor når man først har vænnet sig til at skrive Markdown.

WordPress et virkelig godt CMS og vi bruger til det til mange sites, men Ghost og Markdown er meget befordrende for skriveglæde - og dét er jeg glad for!

Links
Ghost
Markdown
The Ultimate Guide to Markdown
Node.js
Handlebars
Ghost Marketplace