Download filer med cPanels file manager

cPanel har en effektiv file manager applikation som kan bruges til at lave en selektiv backup af filerne der hører til en WordPress eller Drupal-installation. Den er lidt mere besværlig at lave end cPanels home directory backup (se den tidligere artikel om backup), men til gengæld er den lettere at bruge hvis man bliver nødt til at gendanne sin hjemmeside efter en mislykket opdatering fordi den kun indeholder de filer der skal gendannes. Fremgangsmåden er:

  1. Åbn file manageren og vælg de filer der skal sikkerhedskopieres
  2. Lav en zip-fil
  3. Download zip-filen til din egen computer

Bemærk at zip-filen der dannes i punkt (2) gemmes på serveren,  så vær opmærksom på at der skal være tilstrækkelig plads til overs på webhotellet. Det er også en god ide at slette zip-filen efter at den er downloaded så pladsen på webhotellet frigøres igen.

Log ind i cPanel og klik på "File Manager" ikonen:

I pop-up billedet vælges "Web Root" og der sættes hak i "Show hidden files (dotfiles)". Klik dernæst på "Go" knappen.

File Manager Popup

Herefter åbner file manager applikationen. Den er opdelt i tre områder: Øverst en linje med kommandoer ("New File", "New Folder", osv), til venstre en liste over mapper, og endelig en liste over filer og mapper i den mappe der er valgt i mappelisten:

File manager områder

I eksemplet ovenfor vises indholdet af mappen "public_html" - webhotellets rod. WordPress er installeret i mappen "wordpress", og derudover er der kun en enkelt fil i rodmappen, ".htaccess". (Typisk vil der være flere filer i denne mappe, men det afhænger af hvordan WordPress er installeret).

Marker mappen og filen ved at holde Shift nede og klikke på dem med musen, og klik dernæst på "Compress":

Compress

File manageren skal nu have at vide hvordan de valgte filer skal komprimeres, og hvad den komprimerede fil skal hedde. Til vores brug er det mest hensigtsmæssigt at vælge "GZiped Tar Archive" som komprimeringsmetode. I de fleste tilfælde kan man blot acceptere det filnavn som bliver foreslået (hvis man ændrer det bør man sørge for at navnet ender på ".tar.gz"). Tryk på "Compress File(s) for at gå videre:

Compression type

Herefter dannes den GZippede fil på serveren. Det kan tage et stykke tid afhængig af hvor mange filer der er tale om - når filen er klar til download vises et skærmbillede svarende til dette.

Compression complete

Tryk på "Close" knappen. Find dernæst den GZippede fil i file manageren og klik på "Download":

Download

Når filen er hentet bør den slettes for at frigøre pladsen på serveren:

Delete

NB! Husk at backup af hjemmesidens filer ikke er en komplet backup - det er også nødvendigt at tage backup af databasen. Proceduren er beskrevet i en tidligere artikel.