Backup

Vores kunder spørger af og til om/hvordan vi tager backup af de websites som vi hoster. Et simpelt spørgsmål som det ikke altid er helt enkelt at give et klart svar på!

Naturligvis tager vi løbende backup af alle filer og databaser på vores servere. Vi har to helt adskilte backupsystemer, og backups bliver opbevaret i to forskellige datacentre der drives af to forskellige virksomheder. Pt. tager vi backup to gange daglig, og vi gemmer backups i mindst 60 dage. Vi laver også løbende stikprøvekontroller for at sikre at vi faktisk kan gendanne data fra vores backup, så vi ved at backupsystemerne rent faktisk virker. Så hvis noget skulle gå galt med et website eller en hel server, så er vi ret sikre på at vi vil være i stand til at gendanne det tabte.

Alligevel skriver vi i vores forretningsbetingelser at vores kunder selv er ansvarlige for at tage backup. I lighed med andre hostingudbydere fralægger vi os ethvert ansvar for tab af kundernes data og eventuelle følger heraf - vi gør hvad vi kan for at sikre mod tab af data, men hvis datacenteret med vores servere forsvinder fra jordens overflade og ingen af vores backups er brugbare, så kan vi ikke gøres økonomisk ansvarlige for tab i den forbindelse. Og hvis man driver en virksomhed hvor hjemmesiden er et centralt element, så kan der jo være tale om store tab hvis man mister det hele og skal til at starte forfra.

Det er heldigvis ret enkelt at tage sin egen backup via cPanel. Klik på "backup" og vælg "Download or Generate a Full Website Backup" og klik på "Generate Backup". Når backup'en er færdig får man en email, og man kan så downloade backupfilen til sin egen computer. (Husk at slette backups fra serveren når de er hentet ned, da diskpladsen ellers hurtigt vil blive brugt op - klik på "File Manager", og vælg "Home Directory". De filer der skal slettes har filnavne der starter med "backup-" efterfulgt af dato og tid og cpanel login-navn. Filnavnet slutter på "tar.gz", så hvis cpanel login-navn er "h2g2" kan en backupfil f.eks. hedde "backup-11.30.2013_21-39-57_h2g2.tar.gz".)

Alternativt kan man vælge at lave partielle backups af "home" mappen og websitets databaser. Disse backups er lettere at gendanne filer og database fra, men man skal downloade flere filer for at tage en komplet backup (mindst to - en der indeholder "home" mappen og en der indeholder databasen. Hvis man har flere databaser, så skal hver enkelt downloades for sig).

For nogle år siden kørte vi vores kunders websites på virtuelle servere som vi lejede fra et større dansk hostingfirma, og vi betalte dem for at drive serverne for os og for at tage regelmæssig backup. Desværre havde de et større uheld hvor de mistede alle vores kunders filer og databaser, og endnu mere desværre viste det sig at de faktisk ikke havde taget den backup som vi betalte for. Til alt held havde vi selv en forholdsvis ny kopi af det hele liggende i skuffen på en krypteret harddisk, så det lykkedes os at begrænse tabet af data til et enkelt døgn.

Vi har lært af den begivenhed - vi tager selv backup, og den opgave bliver ikke outsourcet igen. Og når vores kunder spørger til vores backup, så er svaret: "Jo vi har backup, men stol ikke på os - tag jeres egen".