Backup via cPanel

Der kommer med jævne mellemrum opdateringer til WordPress og Drupal og plugins/moduler, og det er som regel en rigtig god ide at installere disse opdateringer. De fleste hackere er nemlig ikke de ekstremt kompetente computernørder som man kender fra film og bøger, men blot personer der har downloaded et script som de kører på deres computer for at skanne tilfældige websites efter kendte svagheder som det samme script så kan hjælpe dem med at udnytte til f.eks. at udskifte hjemmesidens forside. Opdateringer har ofte netop til formål at lukke de sikkerhedshuller som disse scripts søger efter, så ved at holde hjemmesiden opdateret løbende kan man bremse mange af de mest almindelige angreb man ellers kan blive udsat for.

Det er imidlertid ikke helt risikofrit at opdatere en hjemmeside, da eksisterende temaer mm. ikke altid fungerer med en ny version af WordPress eller Drupal. Det er derfor vigtigt at sikre sig en backup af både filer og database inden man går i gang - på den måde har man altid mulighed for at vende tilbage til den oprindelige version af hjemmesiden hvis en opdatering går galt. I denne artikel gennemgås hvordan man kan downloade backups via cPanel.

Start med at logge ind i cPanel og klik på "Backups" ikonen:

cPanel backups icon

På den næste side kan man vælge mellem at downloade en komplet ("Full") backup eller backups af dele af hjemmesiden ("Partial Backups"):
Komplet eller delvis backup

En "Full" backup er velegnet hvis man ønsker at flytte en hjemmeside til en anden webhost der bruger cPanel som kontrolpanel, men til vores formål er det mest hensigtsmæssigt at downloade del-backups. Klik på knappen "Home Directory" for at downloade en kopi af websitets filer:

Home dir backup

Filerne bliver nu hentet ned på computeren i et komprimeret format (afhængig af browser-opsætningen skal man måske bekræfte filhentningen først). På et stort website med mange billeder eller lignende kan dette godt tage et stykke tid, specielt hvis internetforbindelsen ikke er så hurtig.

Næste trin er at downloade en kopi af databasen, som i dette tilfælde hedder "h2g2_wp01". (Hvis der er mere end en database og man ikke er sikker på hvilken der er den rigtige, så er det sikrest at downloade backups af dem alle). Klik på navnet på den database der ønskes downloaded:

Database backup

Herefter kan man fortsætte med opdatering af WordPress eller Drupal. Hvis opdateringen af den ene eller anden grund fejler, så kan man bruge de downloadede filer til at rulle hjemmesiden tilbage til den tilstand den var i før opdateringen. Vi beskriver hvordan i denne artikel.